Fordítson nagyobb figyelmet a penészedés megszüntetésére, és megelőzésére!

Jó okunk van arra, hogy komolyan felvegyük a harcot a penészgombákkal! Nagyon fontos, hogy tegyünk a várandós anyákat, újszülötteket, gyermeket, idős betegeket a felnőttet, de különösen az immunrendszeri elváltozásban szenvedőket, érintő egészségkárosító hatások megszüntetéséért. Ne tűrjük és nézzük tétlenül a fürdőszoba, a konyha, a gyermekszoba penészedését!

Mit tehetünk?

Fontos tudnunk, hogy a nyirkos, meleg levegő ideális feltétele a penészgomba szaporodásának, ezért kerüljük a lakáson belül nagy mennyiségű ruhanemű szárítását. A gáztüzelő berendezések konyhai gáztűzhely, cirkó, gázkazán, vagy a gázbojler az égés során nagy mennyiségű párát juttatnak a légtérbe. A penésszel veszélyeztetett helyiségeket, mint a fürdőszobát fürdés, zuhanyozás után alaposan szellőztessük ki. A konyhában és a fürdőszobában is nagyon fontos az ablaknyitás, a konyhába szereltessünk páraelszívót és azt rendszeresen üzemeltessük.

Száraz, jól szellőzött, megfelelő hőmérsékletű felületen, a napsugárzás csírátlanító hatásától a penészedés nem indul el, vagy ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető. Nem kell mindjárt különböző vegyszereket bevetni, hisz minden olyan tüneti kezelés, ami nem a penészképződés okait szünteti meg, csak átmeneti "tünetmentességet" eredményez. A kezelőszer hatóanyagának lebomlása után a penészképződés kiújul. Lakó- és élőkörnyezetünket amúgy is sok irányból terhelő vegyi anyagok további gyarapítása pedig; nem kívánatos, nem lehet cél.

A penész-spórák – hasonlóan számtalan más mikroszkopikus élő szervezethez – jellemzően a levegőben lebegve terjednek, felületeken megtelepszenek, és ha megfelelő körülményeket találnak, megkezdik élettevékenységüket. Az egészséges emberi életfeltételek nem esnek egybe a penész ideális környezeti igényeivel.
Penészedés ott kezdődik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a nedvességtartalom. Tehát nem kell a víznek folynia az ablaküvegen, vagy csepegni a mennyezetről, nem kell nedvességtől csillognia a vasbeton áthidalóknak, padlásfödémnek, elégséges, ha a falak hideg részein (hőhidakon) a vakolat, festés, vagy tapéta szöveteiben, parányi üregeiben (kapillárisokban) szemmel nem is látható, gyakorlatilag nem érzékelhető, apró vízrészecskék tartósan jelen vannak. Látható, hogy a nedves közeg az alapvető életfeltétel. Ha rövid ideig nedvesedik egy felület (pl.: rendkívüli páraképződés lecsapódásából falon, nyílászárókon stb.) akkor a páraképződés megszűntével a felület megszárad, marad a kellően száraz környezet, nincs penész.

Ahol a penésznek kedvezőek a feltételek, ott az emberi egészség, az épületszerkezetek veszélyben vannak. Első tünetek a kellemetlen, fülledt levegő, dohos szag. Ezt követi a már szemmel is látható telepes elterjedés, ami kellemetlen látvány, de az esztétikai hiányosságon túl tudjuk, hogy a folyamatos spórakibocsátás légzőszervi betegségeket idéz elő, bontja az építőanyagok jelentős részét (festékek, tapéták, textíliák, faanyagok stb.), kedvező feltételeket teremtenek a még nagyobb károkat okozó bomlási jelenségeknek (rothadás, korhadás stb.)

A bejegyzés kategóriája: penész
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

10 Responses to Fordítson nagyobb figyelmet a penészedés megszüntetésére, és megelőzésére!

 1. Attila szerint:

  Kedves Zsolt!

  Köszönöm szépen az átfogó cikket.
  Attila

 2. Tamás László szerint:

  Üdvözlöm Zsolt!

  Köszönjük, megérkezett a párátlanító. Bátran mondhatom, azóta megváltozott az életünk. Kevesebb szellőztetéssel van tiszta, jó levegő a lakásban. A nagy nappaliba tettük, csak reggel meg este használjuk. (Meg amikor bent teregetjük a fissen mosott ruhákat.) Az ablakokon azóta nem folyik a víz, meg mint említettem is, sokkal jobb lett a levegő.
  Kérdezem, hogy milyen gyakran használjam a fertőtlenítő sprayt? Azt megtaláltam, hogy hova kell fújni, de hogy milyen sűrűn, azt nem tudom.

  Köszönettel: Tamás László

  • Csipak Zsolt szerint:

   Kedves László!
   Örülök, hogy a mi páramentesítő készülékünket választotta és még jobban örülök, hogy Önnek is bevált.
   A fertőtlenítő sprayt elég havonta egyszer használni, akkor amikor a szűrőt kiveszi és átmossa a zuhany alatt.
   A spray tökéletesen alkalmas klímaberendezések fertőtlenítésére is.
   Üdv:
   Csipak Zsolt
   http://www.paramentesito.com

 3. Misovics Éva szerint:

  Kedves zsolt!
  Én egy régi építésű kis házban lakom, és az egész ház alatt pince van. Sajnos a pincében nagyon sok pára képződik, ami már nagyon sok kárt tett a fürdőszobámban. A falak vizesek, és az egyik sarokban megjelent a penész. Már a szobákban is érzem a dohos szagot. Az lenne a kérdésem, hogy ha veszek párátlanító készüléket, akkor azt a pincébe tegyem le, vagy fent helyezzem el?
  Vagy a párátlanító nem is a megfelelő megoldás lenne?
  Üdvözlettel: Éva

  • Csipak Zsolt szerint:

   Kedves Éva!
   Nagy valószínűséggel a pince víz elleni szigetelése nem megoldott. Hiába szárítja ki a levegőt a pincében, – ezáltal a pincefalak is valamivel szárazabbak lesznek – a nedvességnek folyamatos utánpótlása van. Ha a pincébe helyezi le a készüléket, akkor a fürdőszoba fala valószínűleg nedves marad.
   A páramentesítő készüléket a fürdőszobába javaslom elhelyezni. Ott tudja igazán kifejteni a hatását. Zuhanyzás után bekapcsolja és hagyja reggelig dolgozni nyitott ajtó mellett.
   A penész megjelenése a túlzott nedvességtartalom miatt van. Ebben az elektromos párátlanító segíteni tud.
   Ha további kérdése van írja meg bátran.
   Üdv:
   Csipak Zsolt
   http://www.paramentesito.com

 4. Krixné szerint:

  Tisztelt Zsolt!

  Az egyik település önkormányzatánál dolgozok, irodán. Régi építésű ez az épület, bizony dohosodik. Kérem segítsen nekem, hogy hogyan győzzem meg a polgármestert, hogy vásároljon az irodákba ilyen páramentesítőt?!

  Tisztelettel: Krixné

 5. Hermecz László szerint:

  Üdvözlöm, az önök páramentesíttő készülékét szeretném megvenni.
  Egy 60 nm.-es lakásba tenném. Szigetelés és műa. nyílászárók vannak.
  A dillemám a köv. a légkondi elvén működő szerkezet, amit lát, ott dolgozik.
  Azaz, sok a kis helység, bár az ajtók mindig egybe nyitva, de a hatékonyság nem csökken,? hisz olyan a gépnek a légszállítás ,mint egy labirintus.

  • Csipak Zsolt szerint:

   Kedves László!
   Valóban igaza van, a sok kis helység rosszabb hatásfokot eredményez, de ez nem akkora mértékű, hogy zavaró lenne. Tegye be a páramentesítő készüléket a legtöbb nedvességet termelő helyre /fürdőszoba, mosó, szárító helység/és az ajtókat nyitva hagyva a nedvességet kiszívja minden helységből. A párátlanító készülékből kiáramló száraz levegő keveredik a helység nedves levegőjével és kialakul az optimális páratartalom.
   60m2 lakásba a MIDEA MDDG-20DEN3 készüléket javasolom. Nem fog benne csalódni. Ha bármilyen további kérdése van tegye fel bátran, segítek mindenben.
   Üdvözlettel
   Csipak Zsolt
   http://www.paramentesito.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük